Information om schema och helgdrift 2023

Information om schema och helgdrift 2023

Under sektionsstyrelsemötet den 7 oktober framkom att det spekuleras och cirkulerar uppgifter om pågående helgdriftförhandlingar på fabriken. Uppgifter som inte känns igen av ordförande eller Pappers förhandlingskommitté. Vi informerar därför om vad som för oss är känt och om det som berör samtal mellan företaget och Pappers rörande schema och helgdrift 2023.

Nuvarande helgdriftsavtal finns på hemsidan.

Stefan Andersson     Ordförande

 

Företaget kallade Pappers till ”Uppstart helgdriftsförhandlingar 2023” den 26 september 2022.

Företaget informerade om att det ser inte bra ut för 2023 och man behöver genomföra kostnadsbesparingar för att möta ägarnas avkastningskrav. Som försäljningsbudgeten ser ut för 2023 just i nuläget finns det inte något behov av att köra utökad drift.

Företaget ställer frågan hur Pappers tänker, om att det inte blir någon helgdrift nästa år?

Pappers svarar att vi är medvetna om att det blir en stor inkomstsänkning och risken att företaget varslar 2 personer per skift. Skenande inflation och på det sänkt lön slår hårt mot pappers medlemmar. Om inte företaget vill fortsätta med helgdrift måste medlemmarna få ett klart besked och driften ett schema för 2023.

Företaget nämner inget om att man vill köra vissa dagar, lämnar inte något bud eller förslag på något annat helgdrift avtal. Det man säger är att kanske kan vi komma överens om en option om att köra vissa helger vid behov mot en lägre % sats för att mildra lönefallet, men det är oklart i nuläget.

Vi svarar att om förutsättningarna ändras och det kommer in mer order är Företaget välkomna att påkalla förhandling i frågan. Pappers är då redo att sätta sig i nya förhandlingar.

Nuvarande avtal upphör enligt avtalstexten den 31 december 2022 och omfattar inte drift den 1 januari 2023.

Den 1 oktober 2022 meddelade företaget att man utifrån pappers centrala tolkningsföreträde formellt säger upp nuvarande överenskommelse om utökad drift 31 /12  2022 . Ordförande har bekräftat att uppsägningen är mottagen den 3 oktober.

 

Summerat om helgdrifts samtal

Som försäljningsbudgeten ser ut för 2023 just i nuläget finns det inte något behov av att köra utökad drift.

Företaget har inte efterfrågat förlängning av nuvarande avtal. Inte kommit med något annat förslag på utökad drift för vissa dygn eller erbjudit någon löneökning utöver den centrala löneökningen.

Det behövs ett klart besked till personalen och det ska förhandlas om ett skiftschema med årsarbetstid för 2023.